İDDET (BEKLEME SÜRESİNİN) KALDIRILMASI DAVASI

İddet müddeti nedir?

İddet süresi, kadının boşanma ya da eşinin ölümü sonrasında yeni bir evlilik yapmadan önce geçmesi gereken süre olarak tanımlanabilir. Türk Medeni Kanunu’nun 13. maddesinde bu süre, kadın için 300 gün olarak belirlenmiştir.

İddet müddetinin kaldırılması davası nedir?

Kadının boşanma ya da eşinin ölümü sonrasında yeni bir evlilik yapmayı istemesi halinde beklemesi gereken 300 günlük süreyi beklememek adına açtığı davadır. İddet süresinin konulmasının temel amacı kadının önceki evliliğinden olabilecek çocuğun soybağının saptırılmasını önlemektir. Bu davanın konusu olan sürenin kaldırılması için kadının hamile olmadığını bildirir sağlık raporunun mahkemeye sunulması gerekir. Mahkeme, kadının hamile olmadığına ve iddet süresinin kaldırılmasına yönelik talebinin hukuki ve tıbbi açıdan makul olduğuna kanaat getirirse, iddet süresinin kaldırılması yönünde hüküm verebilir. Bu şartlar altında davanın kabulü için gerekli şartlar şöyle sıralanabilir:

  • Kadının evliliğinin boşanma ya da eşin ölümü ile sona ermiş olması,
  • Kadının hamile olmadığını tıbbı açıdan ispat edebilmesi,
  • Kadının eşinin ölümün ya da boşanmasının kesinleşmesinin üzerinden 300 gün geçmemiş olması,
  • Kadının tıbbı testler ve mahkemede dinlenilebilmesi açısından Türkiye'de ikamet ediyor olması,
  • Kadının dava açma ehliyetine sahip olması,

gerekir.

Bu dava açısından yetkili ve görevli mahkeme; kadının ikamet ettiği yer mahkemesidir. 

İddet müddeti dolmadan evlenilebilir mi?

Kadının iddet süresi içerisinde doğum yapması ile iddet müddeti kanunen sona ereceğinden doğum sonrasında evlenebilir. Bunun dışındaki hallerde iddet müddeti dolmadan bir evlilik yapamaz. 

İddet müddetinin kaldırılması davası ne kadar sürer?

Mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte aynı gün karar alınabileceği gibi kararın çıkması birkaç hafta da sürebilmektedir. Bu durumu değiştiren faktörlerden biri de mecut deliller arasında sunulan gebe olmadığına dair raporun nereden aldığı ve geçerli olup olmadığıdır.